Speedboot

 

Ik heb het zo vaak geprobeerd! Ik heb mezelf in allerlei hokjes laten duwen, in gaatjes gepropt, over grenzen gepusht en geroeid met de riemen die ik had om maar niet buiten de spreekwoordelijke boot te vallen. Om maar te laten zien dat óók ik zou kunnen passen in de speedboot die zich maatschappij noemt. Dat ik daarmee continu mezelf vergeleek met mensen met wie ik niet te vergelijken val, mensen die een totaal ander leven hadden en met totaal andere zaken te dealen hadden dan ik, dat deed er niet toe. Ik moest en zou in die speedboot passen, ook al had ik roeispanen in mijn handen. Waarom, zou je denken? Nou, dat was om drie redenen:

1. Het werd van mij verwacht

2. Mijn persoonlijke omstandigheden werden niet erkend (niet door mezelf, niet door mijn omgeving en niet door maatschappelijke instanties waar ik mee te maken had)

3. Ik wilde dolgraag ergens bijhoren, ergens in passen in de hoop daarmee liefde en erkenning te krijgen waar ik zoveel behoefte aan had

En toch lukte het me niet om in de speedboot te blijven. En telkens weer, vond ik mezelf - PLONS- al watertrappend in de golvende zee, zoute druppels in mijn gezicht. Kijkend hoe de maatschappelijke speedboot zijn tocht vervolgde. Zonder mij.

Inmiddels ben ik erachter dat ik me buiten de boot meer op mijn plek voel dan erin. En dat manieren die voor de meeste mensen goed werken, op mij een ander effect hebben. Ik voel mij als een vis in het water wanneer ik doe wat bij mij past. Wanneer ik mij kan focussen op waar ik goed in ben, in plaats van continu te zien en horen waar ik buiten de boot val. Ik ben een verhalenverteller. Ik geef een gezicht aan degenen die onzichtbaar zijn en zichtbaar willen worden. Een stem aan degenen die zich niet (durven) laten horen en toch gehoord willen worden. En ik ben begonnen met mezelf en mijn eigen verhaal. Daarmee heb ik mezelf een stem gegeven. Mezelf zichtbaar gemaakt. Precies zoals de bedoeling was. 

Benieuwd naar mijn verhaal? Koop mijn boek - De Duikelaar - via https://l.ead.me/Duikelaar of bestel het via de plaatselijke boekhandel, Bol, Kobo of Koboplus.

Maak jouw eigen website met JouwWeb