Selfmade Women

 

Vandaag is het internationale vrouwendag. Een dag om ons vrouwen in het zonnetje te zetten en stil te staan bij onze positie heden ten dag. Op mijn beurt vestig ik graag de aandacht op de onzichtbare vrouw: de vrouw die grote hordes en obstakels overwint, door diepe dalen gaat en hoge toppen beklimt, op een manier die door bijna niemand wordt gezien. 

We horen graag over de selfmade women: vrouwen die ondanks hun moeilijke afkomst, psychische ontwrichting of grote life events toch de top hebben weten te bereiken. Door doorzettingsvermogen, wilskracht, maar ook door een steunende omgeving en liefdevolle naasten. Dat is prachtig en verdient een dikke pluim! Maar wat te denken van de vrouw die mishandeld is in haar jeugd, daar behoorlijk wat psychische schade van heeft opgelopen, in de bijstand zit, geen sociaal netwerk heeft en toch met alle macht haar drie kinderen een liefdevolle opvoeding geeft? Of de onderdrukte vrouw die vecht voor een leven zonder onderdrukking? De vrouw die zelf uitgeput is en er toch voor zorgt dat het leven van haar kinderen zo gewoon mogelijk kan zijn, juist omdat haar jeugd verre van normaal was? De vrouw die keihard knokt om alle ballen hoog te houden onder lastige omstandigheden en daardoor helaas niet kan werken? De vrouw die dagelijks te maken heeft met een toxische partner, mishandelt wordt en vecht om te overleven? De vrouw die zich door overheidsinstanties in allerlei bochten moet wringen om haar recht op een inkomen te behouden terwijl ze keihard knokt voor wat ze waard is? De vrouw met een psychische kwetsbaarheid die zich niet laat kisten? De vrouw die te maken heeft met een giftige familie en zich daar los van maakt omdat ze zichzelf een liefdevol leven gunt? De vrouw die haar toekomst in rook heeft zien opgaan en de moed bijeen raapt om een nieuwe te creëren? De vrouw die rouwt om levend verlies en niet wordt begrepen? De vrouw die ondanks haar armoede maaltijden deelt met haar zieke buurman? De vrouw die van buiten sterk oogt, maar van binnen snakt naar liefde en geborgenheid? De vrouw die al duizenden keren is gevallen en toch elke keer weer de kracht vindt om op te staan? De vrouw die eenzaam is op haar pad, maar het desondanks blijft vervolgen?
 
Deze vrouwen zijn voor mij ware helden. Ze blinken niet uit in geld, macht of een topfunctie. Nee, ze blinken uit in heldhaftigheid en winnaarsmentaliteit. Ze geven niet op, zelfs niet als het leven bijna onleefbaar is geworden. Ze zetten door al lopen ze op hun tandvlees. Dat is kracht. Dat is power. Onzichtbaar. Maar selfmade women!

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb