Relatieverslaving

Iemand die relatieverslaafd is, voelt zich aangetrokken tot mensen die emotioneel onbeschikbaar zijn, mensen die niet in staat zijn tot het aangaan van een oprechte, intieme hechtingsband. Vaak betreffen dit mensen die verslaafd kunnen zijn op allerlei gebieden of mensen die lijden aan een persoonlijkheidsstoornis, zoals bijvoorbeeld narcisme. Een relatieverslaafde voelt een onbedwingbare behoefte om zijn emotioneel onbeschikbare partner te veranderen in een partner die wel emotionele verbinding aan kan gaan. Hier zal een relatieverslaafde vaak alles voor doen, ook als dit ten koste van hemzelf zal gaan. Echter realiseert een relatieverslaafde vaak niet dat zijn pogingen tot het krijgen van een emotionele verbinding geen effect zullen hebben. Het is al moeilijk om je eigen gedrag te veranderen, laat staan het gedrag van een ander.

Wanneer de relatie vastloopt en duidelijk wordt dat de relatie de relatieverslaafde niet zal geven wat hij nodig heeft, is de relatieverslaafde niet in staat te stoppen met de relatie, maar zal in plaats daarvan harder zijn best gaan doen om de relatie te laten slagen. Ook wanneer er sprake is van mishandeling op allerlei manieren door de partner. Een relatieverslaafde zal het gedrag van de partner goedpraten en accepteren en zelf de verantwoordelijkheid hiervoor dragen.

De oorzaak van relatieverslaving kan gevonden worden in de jeugd van de relatieverslaafde. Vaak is een opgroeiende relatieverslaafde als kind niet voorzien in de zo broodnodige behoefte aan liefde, bevestiging en erkenning en heeft het kind zichzelf niet leren kennen zoals hij is. Meestal is er sprake geweest van verbaal, fysiek en/of emotioneel geweld, seksueel misbruik of verslavingen aan drank, drugs of andere middelen. Hierdoor was er geen ruimte voor de gevoelens, grenzen en behoeftes van het kind en heeft het kind niet geleerd zijn eigen gevoelens, grenzen, behoeftes en intuïtie serieus te nemen, omdat zijn ouders dat ook niet deden. Het opgroeiende kind is vaak gaan leven naar het beeld dat zijn ouders van hem wilden hebben hebben en is zich aan gaan passen aan de behoeftes van anderen in de hoop daar zelf liefde, bevestiging en erkenning voor terug te krijgen. De volwassen relatieverslaafde zal in zijn relaties onbewust proberen zijn kindbehoeftes vervuld te krijgen.

Een relatieverslaafde heeft een enorme hoeveelheid onverwerkte pijn en kampt met gevoelens van verdriet, eenzaamheid, machteloosheid, frustratie en woede en heeft een enorme behoefte aan liefde, bevestiging, erkenning, waardering en aandacht. Mede door dit enorme verlangen is de relatieverslaafde vatbaar voor mensen met verkeerde intenties.

Echte liefde is voor een relatieverslaafde bedreigend, omdat een relatieverslaafde hier niet mee heeft leren omgaan. Doordat de eerste liefdes in zijn leven – zijn ouders – de relatieverslaafde hebben beschadigd, is de relatieverslaafde voorgeprogrammeerd met de boodschap dat liefde gevaarlijk is. Echte liefde triggert de wonden uit de jeugd van de relatieverslaafde.

Relatieverslaafden zijn vaak codependent. Van zowel relatieverslaving als codependentie kun je herstellen. Herstellen betekent dat de relatieverslaafde een nieuwe manier van leven aan moet leren, naar zijn eigen grenzen, behoeftes en gevoelens zal moeten leren luisteren en vertrouwen moet leren krijgen in zichzelf. Daarnaast zal hij zich bewust moeten zijn van de wonden uit het verleden en hier zorg voor leren dragen om tot verwerking te komen. Zelfliefde en zelfcompassie kunnen met de juiste hulp en ondersteuning worden aangeleerd. Echter kost het veel tijd, doorzettingsvermogen en kracht.