Loskomen van een narcistische partner

Wat is een narcist

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis komen vaak charmant, zorgzaam en intelligent over. Echter zit onder dat charmante masker vaak een egoïstisch persoon verborgen die alles doet om bewondering en aandacht te krijgen van andere mensen. Voor een narcist zijn aandacht en bewondering van levensbelang. Aandacht en bewondering zijn als het ware de batterijen waar een narcist op leeft. Zonder deze batterijen, ook wel narcistische voeding genoemd, zal een narcist niet kunnen functioneren. Een narcist zal alles in het werk stellen om zichzelf van aandacht en bewondering te voorzien, ook als dat ten koste gaat van de mensen die van hem/haar houden.

Een narcist weet goed partners aan zich te binden door gebruik te maken van manipulatie of liefdesbombardementen. Wanneer de partner de ware aard van de narcist ziet, is deze vaak al gehecht aan de narcist, wat het lastig maakt om de narcist te verlaten. Een narcist zal zijn/haar partner niet snel loslaten omdat deze hem/haar voorziet van narcistische voeding. Pas wanneer er een of meerdere nieuwe 'bronnen' van narcistische voeding zijn, zal de narcist zijn/haar partner van het een op het andere moment kunnen dumpen.

Een narcist heeft niet het vermogen om echt lief te hebben. Er sprake van een gebrek aan empathie en inlevingsvermogen. Een narcist heeft een beperkt vermogen tot zelfreflectie en daardoor geen inzicht in het effect van zijn eigen gedrag op anderen. Dit maakt de omgang met een narcist ingewikkeld en soms zelfs gevaarlijk, omdat er hierdoor geen wederkerigheid mogelijk is. Vaak groeit een narcist op bij eveneens narcistische ouders en is de narcist daardoor al op vroege leeftijd getraumatiseerd. Narcisme is moeilijk te genezen.

Loskomen van een narcist

Loskomen van een narcist is geen gemakkelijke opgave. De narcist zal zijn/haar partner en bron van narcistische voeding niet snel laten gaan en blijven proberen de partner terug te winnen. Echter is de partner vaak zichzelf kwijtgeraakt in relatie met de narcist en zit er niets anders op dan weg te gaan bij de narcist om zo zichzelf weer te hervinden. De volgende tips kunnen helpen in het loskomen van een narcist:

  • Verbreek alle contact;
  • Zoek steun;
  • Schijf op waarom je weg bent bij de narcist;
  • Wees erop voorbereid dat de narcist meteen op zoek gaat naar een nieuwe bron van narcistische voeding;
  • Houd rekening met afkickverschijnselen;
  • Focus op de toekomst;
  • Zorg goed voor jezelf.

 

Verbreek alle contact

Wanneer je als partner van een narcist hebt besloten dat je uit de relatie gaat stappen, is de eerste en belangrijkste stap om alle contact met de narcist te verbreken zodat je niet meer vatbaar bent voor manipulatie. Blokkeer de narcist op alle mogelijke manieren in je telefoon, op de email. Zorg ervoor dat de narcist op zo weinig mogelijk gebieden contact kan zoeken. Sluit alle mogelijke deuren. Houd er rekening mee dat de narcist zich niet zomaar gewonnen geeft. Je bent zijn batterij (geweest) en die zal hij niet zomaar laten gaan.

Zoek steun

Zoek steun op alle mogelijke gebieden. Bij vrienden, bij een therapeut, bij een zelfhulpgroep. Vertel gezamenlijke vrienden dat je niets meer wilt horen van en over de narcist. Stel je eigen welbevinden voorop.

Schrijf op waarom je weg bent bij de narcist

Vaak onthoud je in eerste instantie de mooie dingen uit de relatie met de narcist. Zeker naarmate de tijd verstrijkt. Schrijf voor jezelf op waarom je weg bent bij de narcist. Schrijf op hoe hij/zij tegen je kon liegen en je deed twijfelen aan je eigen waarnemingsvermogen. Schrijf op hoe hij/zij je kon negeren. Schrijf op hoe hij/zij je respectloos behandelde. Schrijf op hoe hij/zij je kon manipuleren. Schrijf op hoe eenzaam je je voelde in de relatie. En kijk in tijden van craving naar dit lijstje.

Wees erop voorbereid dat de narcist meteen op zoek gaat naar een nieuwe bron van narcistische voeding

Bedenk dat een narcist geen tijd neemt om een relatiebreuk te verwerken, maar direct op zoek gaat naar een nieuwe bron van narcistische voeding. Hij heeft immers 'batterijen' nodig om te functioneren. Vaak blijkt dat de narcist al een back-up had voor het geval de relatie zou eindigen. Dit is niet persoonlijk. Het is hoe het werkt voor een narcist.

Houd rekening met afkickverschijnselen

Omdat een relatie met een narcistische partner zo intens is qua emoties en je als partner vaak afhankelijk bent gemaakt van de narcist, zal je lichaam moeten wennen wanneer je cold turkey het contact verbreekt met een narcistische partner. Vaak gaat dit gepaard met afkickverschijnselen die middelenverslaafden ook ervaren. Ga hier doorheen met vertrouwen. Het gaat voorbij. Maar ga niet terug naar de narcist, hoe heftig de gevoelens ook mogen zijn! Zoek in dat geval afleiding bij vrienden, familie of in activiteiten. En verzet je niet tegen de gevoelens. Uiteindelijk zul je zien dat je het aan kunt!

Focus op de toekomst

Wanneer je eenmaal de stap hebt genomen om de relatie met de narcist te verbreken, is het belangrijk dat je jezelf doelen stelt voor de toekomst. Maak doelen die van positieve invloed zijn op jouw welbevinden. Doelen die bij je passen. Probeer te ontdekken wie je bent, wat je voelt, waar je behoefte aan hebt, waar je blij van wordt, waar je grenzen liggen. Dit kan in het begin moeilijk zijn. Maar oefening baart kunst. Geef jezelf de tijd om jezelf weer te leren kennen.

Zorg goed voor jezelf

Wees lief voor jezelf. Bedenk dat je het juiste hebt gedaan en dat je meer schade was aangedaan wanneer je langer bij de narcist was gebleven. Je hebt voor jezelf gekozen in een zeer moeilijke situatie. Hoe knap is dat! Verwen jezelf met kleine dingen. Kook je lievelingseten. Neem een bad. Lees een boek. Kijk je lievelingsserie op tv. En neem de tijd om te rouwen en je relatie met de narcist te verwerken. Geef jezelf de tijd en ruimte hiervoor. De narcist was niet wie je dacht dat hij was. Jij bent het waard om een liefdevolle en wederkerige relatie te hebben.

 

Dit artikel is tevens gepubliceerd op:

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/183407-loskomen-van-een-narcistische-partner.html 

 

© 2017 - 2020 Denisehagmeijer, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

 

Bronvermelding:

  • https://thenarcissisticlife.com/6-steps-on-how-to-leave-the-narcissist/, geraadpleegd op 11 september 2017
  • https://www.psychologytoday.com/blog/here-there-and-everywhere/201606/how-leave-narcissist-good, geraadpleegd op 11 september 2017
  • https://www.psychologytoday.com/blog/emotional-freedom/201506/4-steps-leave-narcissist, 11 september 2017

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb