Narcisme

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis, gekenmerkt door specifieke gedragingen aan de buitenkant en een diepe leegte en eenzaamheid aan de binnenkant. Mensen die lijden aan de narcistische persoonlijkheidsstoornis voelen zich diep van binnen leeg, eenzaam en het niet waard om van te houden, vaak als gevolg van een jeugd bij eveneens narcistische ouders. Deze gevoelens van leegte, eenzaamheid en onwaardigheid worden onderdrukt en gemaskeerd door een vals zelfbeeld. Vaak heeft een narcist geen contact met zijn gevoelens van leegte, eenzaamheid en waardeloosheid. Een narcist zal zichzelf boven anderen plaatsen en heeft een enorme behoefte aan bevestiging en bewondering. Een narcist mist empathisch vermogen en kan zich daardoor slecht inleven in andere mensen en het feit dat andere mensen grenzen hebben. Een narcist is enorm op zichzelf gericht en op het in stand houden van zijn valse ego.

Een narcist groeit op in een onveilige gezinssituatie, waarin hij niet is gezien in zijn grenzen, behoeftes en gevoelens, net als een codependent. Echter is een narcist vaak gaan leven naar het ideale beeld dat zijn ouders van hem hebben gecreëerd en heeft daardoor geen realistisch zelfbeeld kunnen ontwikkelen. In plaats daarvan is er een vals ego gecreëerd. Om dit in stand te houden, heeft de narcist narcistische voeding nodig in de vorm van bevestiging, controle en aandacht van andere mensen.

Een narcist heeft moeite met kritiek, falen en afwijzing, omdat dit de innerlijke gevoelens van leegte, eenzaamheid en onwaardigheid triggeren. Ongeveer 75% van de narcisten is van het mannelijk geslacht.

Op deze site en in mijn artikelen die op infonu zijn gepubliceerd kun je veel informatie vinden over narcisme.