Codependentie

Codependentie is een overlevingsmechanisme ontstaan in een jeugd waarin er niet in de emotionele behoeftes van een kind is voorzien. Mensen met codependentie maken hun eigenwaarde afhankelijk van de bevestiging die zij krijgen van anderen. Codependents maken hun eigen behoeftes ondergeschikt aan die van hun geliefden, vrienden, familie en collega's, in de hoop dat anderen hetzelfde voor hen zullen doen. Vaak hebben mensen met codependentie in hun jeugd geleerd om hun ouders te pleasen, in de hoop daarvoor terug liefde, geborgenheid en emotionele steun te ontvangen. Echter meestal zonder structureel resultaat. Codependents hebben geleerd te overleven volgens het ‘voor wat – hoort wat’ principe: liefde is voorwaardelijk en om liefde te ontvangen moet je hard werken. Het verdrietige is dat een kind dat opgroeit zonder onvoorwaardelijke liefde, een basis van (zelf-) vertrouwen mist die ieder kind nodig heeft om zich op een gezonde manier te ontwikkelen. Echter zal een codependent dit pas beseffen op volwassen leeftijd wanneer hij door schade en schande getekend is.

Codependentie zit vaak zo diep ingeworteld en komt vaak op alle levensgebieden tot uiting. Herstellen is dan ook een flinke klus omdat het gemiste ontwikkelingsproces naar gezonde volwassenheid alsnog op volwassen leeftijd doorlopen moet worden. Zoals gezegd zal in eerste instantie de basis van (zelf-) vertrouwen voor zover mogelijk moeten worden aangelegd om uiteindelijk niet meer afhankelijk te zijn van andere mensen voor een goed gevoel van eigenwaarde. Herstellen van codependentie kost vaak vele jaren van therapie, kracht en doorzettingsvermogen.

Naar schatting lijdt 10 tot 15 % van de bevolking aan codependentie. Codependentie staat vooralsnog niet vermeld in de DSM V en derhalve is er in Nederland nog maar weinig specialistische zorg op dit gebied. Veelal wordt de zorg aangeboden door therapeuten en coaches die tevens ervaringsdeskundige codependents zijn en zelf uit eigen ervaring weten hoe belangrijk het is om gepaste hulp te krijgen. 

Op deze website en in mijn artikelen die op infonu zijn gepubliceerd kun je veel informatie vinden over codependentie.